Høring – Ny personopplysningslov – gjennomføring av personvernforordningen i norsk rett

Justis- og beredskapsdepartementet har sendt på høring forslag til ny personopplysningslov, som gjennomfører EUs personvernforordning i norsk rett.

EUs personvernforordning trer i kraft 25. mai 2018, og Norge er forpliktet til å implementere forordningen som en del av EØS-avtalen. Høringen er omfattende og av relativt teknisk karakter. Ettersom det dreier seg om en forordning, er det dessuten begrenset rom for nasjonale tilpasninger (reglene i forordningen må i hovedsak implementeres direkte i norsk lov). Der det åpnes for egne nasjonale regler, har departementet som utgangspunkt tatt sikte på å videreføre dagens regler.

Når saken nå sendes på intern høring er det av disse grunner forståelig om foreningsleddene avstår fra å avgi høringssvar, eller avgrenser sine høringssvar til enkelttemaer. Sekretariatet vil utarbeide et høringssvar på vegne av foreningen. I den grad foreningsleddene ser det som relevant å svare på høringen, har vi laget et vedlegg til høringsbrevet der vi peker på aktuelle tema og de problemstillingene det er åpnet for innspill, og som vi antar at vil være av størst interesse. Når dette er sagt, er det naturligvis fullt mulig å kommentere på andre sider ved høringsforslaget også.

Noen hovedpunkter i de endringene som foreslås er:
- Større grad av harmonisering av det europeiske regelverket og tilsynsmekanismene
- Endring av norsk regelstruktur, ved at forordningens tekst erstatter nåværende personopplysningslov
- Styrking av de registrerte (enkeltindividets) rettigheter (f eks strengere krav til innhenting av samtykke før personopplysninger registreres, strengere krav til innsynsrutiner, retten til å få personopplysningene slettet m.m)
- Bortfall av dagens melde- og konsesjonsplikt, som erstattes med plikt til vurdering av personvernkonsekvenser og forhåndsdrøftinger
- Mange fler må ha personvernrådgiver
- Strengere sanksjoner med betydelig høyere bøtenivå, men ingen straffesanksjonering
Sekretariatet har iverksatt et prosjekt der vi blant annet ser på hvordan Legeforeningen sentralt, så vel som foreningsleddenes interesser, kan ivaretas når den nye lovgivningen trer i kraft. Vi vil sende ut mer informasjon om dette utover høsten.

Ellen Røyneberg
Avdeling for jus og arbeidsliv

Husk at du må være pålogget for å laste opp høringssvar. Kun styrer i foreningsledd og utvalg har tilgang til å laste opp høringssvar.

Øvrige henvendelser kan rettes til høringer.

Høringsinstanser

  • Forskningsutvalget Legeforeningen
  • IT-utvalget Legeforeningen
  • Likestillingsutvalget Legeforeningen
  • Menneskerettigheter klima global helse Legeforeningen
  • Rådet for legeetikk Legeforeningen
  • Regionsutvalg Midt-Norge Legeforeningen
  • Regionsutvalg Nord-Norge Legeforeningen
  • Regionsutvalg Sør-Øst Legeforeningen
  • Regionsutvalg Vest Legeforeningen
  • Spesialitetsrådet Legeforeningen
  • Styret Akershus legeforening
  • Styret Allmennlegeforeningen
  • Styret Aust-Agder legeforening
  • Styret Buskerud legeforening
  • Styret Den norske patologforening
  • Styret Eldre lægers forening
  • Styret Finnmark legeforening
  • Styret for SOP Legeforeningen
  • Styret Foreningen for leger i vitenskapelige stillinger
  • Styret Hedmark legeforening
  • Styret Hordaland legeforening
  • Styret Leger i samfunnsmedisinsk arbeid
  • Styret Medlemmer i utlandet
  • Styret Møre og Romsdal legeforening
  • Styret Nordland legeforening
  • Styret Nord-Trøndelag legeforening
  • Styret Norsk anestesiologisk for
  • Styret Norsk arbeidsmedisinsk forening
  • Styret Norsk barne- og ungdpsykforening
  • Styret Norsk barnekirurgisk forening
  • Styret Norsk barnelegeforening
  • Styret Norsk cardiologisk selskap
  • Styret Norsk endokrinologisk forening
  • Styret Norsk flymedisinsk forening
  • Styret Norsk foren for allergologi/immunpat
  • Styret Norsk foren for allmennmedisin
  • Styret Norsk foren for arbeidsmedisin
  • Styret Norsk foren for bryst- og endokrinkirurgi
  • Styret Norsk foren for fysikalsk medisin og rehabilitering
  • Styret Norsk foren for gastroentkirurgi
  • Styret Norsk foren for håndkirurgi
  • Styret Norsk foren for immunologi/transfmed
  • Styret Norsk foren for infeksjonsmedisin
  • Styret Norsk foren for intervensjonsradiolog
  • Styret Norsk foren for klinisk farmakologi
  • Styret Norsk foren for klinisk nevrofysiologi
  • Styret Norsk foren for lungemedisin
  • Styret Norsk foren for Maritim Medisin
  • Styret Norsk foren for maxillofacial kirurgi
  • Styret Norsk foren for medisinsk biokjemi
  • Styret Norsk foren for medisinsk genetikk
  • Styret Norsk foren for medisinsk mikrobiologi
  • Styret Norsk foren for nukleærmedisin og molekylær avbilding
  • Styret Norsk foren for otorhinolaryngologi
  • Styret Norsk foren for palliativ medisin
  • Styret Norsk foren for pediatrisk radiologi
  • Styret Norsk foren for reumakirurgi
  • Styret Norsk foren for rus- og avhengighetsmedisin
  • Styret Norsk foren for smertemedisin
  • Styret Norsk foren for traumatologi akutt- og katastrofemedisin
  • Styret Norsk forening for alders- og sykehjemsmedisin
  • Styret Norsk forening for dermatologi og venerologi
  • Styret Norsk forening for thoraxradiologi
  • Styret Norsk gastroenterologisk forening
  • Styret Norsk geriatrisk forening
  • Styret Norsk gynekologisk forening
  • Styret Norsk idrettsmedisinsk forening
  • Styret Norsk indremedisinsk forening
  • Styret Norsk karkirurgisk forening
  • Styret Norsk kirurgisk forening
  • Styret Norsk medisinstudentforening
  • Styret Norsk militærmedisinsk forening
  • Styret Norsk nevrokirurgisk forening
  • Styret Norsk nevrologisk forening
  • Styret Norsk nevroradiologisk forening
  • Styret Norsk nyremedisinsk forening
  • Styret Norsk oftalmologisk forening
  • Styret Norsk onkologisk forening
  • Styret Norsk ortopedisk forening
  • Styret Norsk overlegeforening
  • Styret Norsk plastikkirurgisk forening
  • Styret Norsk psykiatrisk forening
  • Styret Norsk radiologisk forening
  • Styret Norsk revmatologisk forening
  • Styret Norsk samfunnsmedisinsk forening
  • Styret Norsk selskap for akuttmedisin
  • Styret Norsk selskap for hematologi
  • Styret Norsk selskap for trombose og hemostase
  • Styret Norsk thoraxkirurgisk forening
  • Styret Norsk trygdemedisinsk for
  • Styret Norsk urologisk forening
  • Styret Oppland legeforening
  • Styret Oslo legeforening
  • Styret Østfold legeforening
  • Styret Prakt spesialisters landsforening
  • Styret Rogaland legeforening
  • Styret Sogn og Fjordane legeforening
  • Styret Sør-Trøndelag lægeforening
  • Styret Telemark legeforening
  • Styret Troms legeforening
  • Styret Vest-Agder legeforening
  • Styret Vestfold legeforening
  • Styret Yngre legers forening
  • Turnusrådet Legeforeningen
  • Utvalg for kvalitet og pasientsikkerhet Legeforeningen

Mer om emnene