Region Vest

Region Vest har barne- og ungdomspsykiatere som driver forskning i fylkene  Vestland og Rogaland.

Irene Bircow Elgen
Forskningsleder, seksjonsoverlege
Forsker og har 20 % professorat

Ingunn Marie Stadskleiv Engebretsen

Professor ved Senter for Internasjonal helse.

Leder forskergruppa Global mental helse som har et hovedfokus på barns mentale helse globalt. Forsknings gruppa er spesielt opptatt av rusbruk hos barneskolebarn, barns vekst og utvikling, samt deres mentale helse. Global mental helse har flest og størst prosjekter i Uganda, men også i andre land i Afrika og Asia.  

De leder to større NFR finansierte prosjekter:

TREAT C-AUD Project Page og

TREAT INTERACT: Implementing a user involved education- and health system INTERACTive task-shifting approach for child mental health promotion in Uganda

Gjennom disse prosjektene har de flere tilknyttede PhD-kandidater og masterstudenter.

Ta gjerne kontakt ved spørsmål.

Mai-Britt Posserud Professor/Overlege

Barne og Ungdomspsykiatri, Klinisk Institutt 1, Universitetet i Bergen.

Psykisk helsevern for barn og unge, Haukeland Universitetssykehus

Hovedområder er autisme og ADHD.

Prosjektleder for ENACT, en multisenter RCT av veiledning til foreldre til barn med autisme, se også www.enact.no

Veileder Gunhild Hodt på prosjekt spiseforstyrrelser ved autisme og prosjektmedarbeider REGINN ved Sykehuset Innlandet.

Veileder Marianna Ruiz på M4A, en studie av musikkterapi og lekebasert terapi ved autisme.

Prosjektmedarbeider Pro-Dialog, et prosjekt om psykisk helse og utvikling i barnehagen, PRO-DIALOG - Helse Bergen HF (helse-bergen.no).

Hanne Marit Bjørgaas, PhD og spesialist i barne- og ungdomspsykiatri 

PhD: Cerebral parese og psykisk helse.

Jobber med samhandling mellom kommune og spesialisthelsetjeneste rundt barn/unge med utviklingsforstyrrelser og  psykiske vansker.

Berit Skretting Solberg er barne- og ungdomspsykiater, voksenpsykiater, godkjent psykoterapiveileder og jobber som overlege ved Betanien BUP, Bergen, i tillegg til forskerstilling ved Universitetet i Bergen (UiB). Hun har en PhD fra 2020 ved UiB om ADHD hos voksne og kjønnsforskjeller i risiko for psykiatriske komorbide tilstander og i arvbarhet av ADHD fra foreldre til barn.

Hun har i perioden 2020-2023 vært del av et EU-finansiert forskningsprosjektet «Eat to be nice» (E2BN) som hadde fokus på kosthold, microbiota og dietter sin effekt på ADHD.  Hun så spesielt på mors inntak av fiber i svangerskapet og effekt på ADHD symptomer hos barnet, samt effekt av amming på ADHD symptomer hos barnet ved bruk av fenotypiske og genetiske data i MoBa (Mor, far, barn kohort studien). Hun forsker for tiden på kjønnsforskjeller av presentasjon av ADHD symptomer i ulike norske populasjonskohorter støttet av midler fra NEVSOM – ADHD forskningsnettverket.

Gro Janne Wergeland, barne- og ungdomspsykiater, jobber som overlege ved Klinikk Psykisk Helsevern for barn og unge i Helse Bergen, og er professor ved Klinisk institutt 1, Universitetet i Bergen (UiB). Hun har en PhD fra 2015 ved UiB om effekten av kognitiv atferdsterapi ved angstlidelser hos barn og unge. Forskningsinteresser er blant annet behandlingsevaluering, kognitiv atferdsterapi, angstlidelser.

Ingvard Bjelland, Professor II, Institutt for klinisk medisin
Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen.

  • Prosjektleder for PRO-DIALOG, en randomisert kontrollert intervensjonsstudie for sekundærforebygging av psykiske vansker hos barnehagebarn, PRO-DIALOG - Helse Bergen HF (helse-bergen.no)
  • Prosjektmedarbeider i The ADHD Controversy Project, hvor vi bruker registerdata og avansert statisk metode (bl.a. kvasi-eksperimentell vha såkalte instrumentelle variabler) for å finne årsaker til og konsekvenser av de store geografiske forskjellene i både diagnostisering og legemiddelbehandling av ADHD i Norge.