V.O.M.I.T.

«Det nye statussymbol er en helkropps MR.»
Dag_Malm_portrett

I The New York Times av 19.09.23 skrives at et firma ved navn Prenuvo for $2.499 (NOK 26.838) vil forsøke å spå din fremtid. De tilbyr en timelang seanse med MRI, der hele kroppen scannes der det søkes etter tidlige tegn på kreft, aneurismer, leversykdommer eller til og med multippel sklerose.

På sosiale media den senere tid dukker stadig opp bilder av «celebriteter» eller «influensere» som poserer foran en sylindrisk MR maskin. En person kalt Kim Kardashian hadde på seg flippsko i en post hun delte med sine 364 millioner følgere der hun skriver at Prenuvo «har virkelig reddet noen av mine venners liv!». I mai fortalte TV verten Maria Menous at et Prenuvo scan hadde påvist en tumor som viste seg å være en «Stage 2 pancreatic cancer».  (Dette er dog ikke gode nyheter ettersom bare 10-35% av pasientene er i live eller kreftfri etter 5 år. Oppdaterte søk viser imidlertid at hun er radikaloprerert i pancreas og fikk fjernet 17 lymfeknuter, og fikk ingen adjuvant terapi og at hun nå anses «kreft-fri.» )

I følge Prenuvo betales ingen «celebriteter» eller «influensere» for å promotere undersøkelsen, men de tilbyr en gratis MR scan «in exchange for an honest review if they feel like it». Dette inkluderer redaktør av et motemagasin Olivier Zahm, designer Zac Posen, modellen Lily Aldridge og Vogue redaktør Gabriella Karefa-Johnson som har lagt ut informasjon om sine MR-resultater.

Mange «celebriteter» deler informasjon om sin helse på sosiale medier og kan for eksempel legge ut bilder av egen mammografi. De som nå legger ut sine egne «Body scans» legger listen høyere hva angår kostnader. I tillegg til det høyprofilerte Prenuvo som tilbyr en undersøkelse vanligvis ikke dekket av forsikring, kommer det opp andre firma som Ezra, simonONE eller det Stockholms baserte Neko Health.

I april 2023 uttalte «the American College of Radiology” at det ikke fantes bevis for at helkropps MR screening er kostnadseffektiv eller bidrar til å forlenger liv, og føyde til bekymringen om at MR utenfor indikasjon kunne påvise uspesifikke funn med påfølgende ekstensive og kostbare utredninger i etterkant.

I 2019 ble det utført en meta-analyse av 12 studier som omfattende over 5000 personer uten symptom på kreft, men som likevel hadde utført helkropps MR. Av de 6 studier med fullstendige data, fant man at 16% av personene endte opp med falskt positivt resultat. Ved ca 32% ble det oppdaget funn som «kunne ha klinisk relevans, men der det usikkert om de oppdagete abnormiteter ville føre til sykdom eller død».

Hovedforfatter av denne metaanalyse er radiolog Thomas C. Kwee, UMC Groeningen, som sier: «If you scan moore, we see more» og videre «You wonder, is this really good that you’re doing for the patient?” Hørt om V.O.M.I.T (Victims Of Modern Imaging Technology!)? Dette er personer som får et uventet falskt positivt funn ved undersøkelsen der «bordet fanger» og som utløser et Svarteperspill med en sirkel av viderehenvisninger. Dette kan medføre dels kostbare, smertefulle og/eller farlige undersøkelser som de til syvende og sist ikke trengte, hadde nytte av eller kanskje sågar ble skadet av.

Leger har i mange år måtte venne seg til pasienter som i venterommet står klar med utskrifter fra internett med en rekke tentative diagnoser. Når tilfeldige screeninger blant personer som føler seg friske promoteres på Instagram har vi leger ytterligere en pedagogisk utfordring.

Dag Malm
Helseinfluenser
TIS as