Uttalelse om maltodekstrin i spedbarnsernæring

Norsk barnelegeforening ved interessegruppen for nyfødtmedisin om maltodekstrin og andre glukosepolymerer i spedbarnsernæring.
Nyfødt med ernæringssonde (mostphotos.com)
Mostphotos.com

Norsk barnelegeforening og Interessegruppen for nyfødtmedisin er opptatt av at nyfødte og spebarn bør ha tilgang til ernæringspreparater som muliggjør normal vekst og utvikling, og som i minst mulig grad har negative effekter på tarm og fordøyelsessystemet. Vi ønsker derfor en debatt rundt bruk av tilsetningsstoffer i morsmelkerstatning velkommen.  Det er viktig at produsentene må kunne vise til at tilsetningsstoffene er godkjent og "trygge", og en forventer at de fortløpende arbeider med å forbedre sine produkter.

Maltodekstrin er et produkt som enkelte ikke-klinikere har trukket frem som "farlig" for syke og premature.

Produsenter av morsmelkerstatninger og berikningsprodukter til premature barn bruker maltodekstrin og andre sukkermolekyler (glukosepolymerer) som karbohydratkilde fordi veldig premature barn har redusert laktaseaktivitet (lite enzym i tarmen for å spalte og fordøye laktose og lignende sukkermolekyler) og fordi glukosepolymerer har lavere osmolaritet enn glukose dvs tiltrekker seg mindre vann og fører til mindre væskeansamling i tarmen. 

Disse tiltakene er gjort for å bedre karbohydratabsorpsjonen og redusere risiko for intestinale bivirkninger. Selv om produktene vi har tilgjengelig i dag ikke er optimale, er det ingen vitenskapelige holdepunkter for at maltodekstrin øker risikoen for alvorlig sykdom hos premature barn (Embleton et al ESPGHAN position paper Enteral Nutrition for preterm infants 2022). 

Det finnes svært mye forskningskunnskap som tilsier at morsmelk alene ikke gir tilstrekkelig god ernæring til premature barn.  Dersom man velger å ernære premature med uberiket morsmelk vil dette utgjøre en større helserisiko for barnet enn ernæringsproduktene med maltodekstrin som i dag benyttes.